Dom zdravlja Doljevac

Dom zdravlja Doljevac

Dom zdravlja Doljevac

Дом здравља Дољевац је у оквиру пројекта „ Хитан одговор Републике Србије на Covid 19“  добио од Министарства здравља на коришћење санитетско возило Fiat Ducato који од опреме има:

- фиксни сет за кисеоник, аутоматско склопиво носило са точковима, кардио столицу, даску за кичму, носила за мултипла трауму, сет за имобилизацију удова, вакумски продужетак, имобилизатор кичме K.Е.Д., цервикални сет за крагну, комплет за интубацију и реанимацију, платно за ношење пацијената приликом  трансфера и зидни манометар  - и користиће се за рад на терену и хитан транспорт до прве здравствене установе.

Модерно и савремено санитетско возило ће значајно унапредити квалитет пружања услуга пацијентима којима је потребно хитно збрињавање, а квалитетан и безбедан превоз са правовременим реаговањем олакшаће рад и запосленима.

Petak, 06 August 2021 09:46

Preventivni zdravstveni pregledi

Preventivni zdravstveni pregledi vršiće se 07.08. i 08.08.2021. u periodu od 8-14 časova. Preglede će obavljati lekari u službi opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, interne medicine i radiologije. 

У складу са циљевима Другог пројекта развоја здравства Србије, који се односе на унапређење ефикасности квалитета превентивних и других услуга примарног нивоа здравствене заштите кроз дизајнирање и пилотирање имплементације под-грантова за унапређење квалитета здравствене заштите, укључујући бољи приступ здравственој заштити и превентивним услугама за осетљиве групе као што су Роми, старије особе и особе са инвалидитетом, Дом здравља Дољевац на основу Уговора са Министарством здравља реализује пројекат „Унапређење квалитета превентивних здравствених услуга одраслог становништва на територији општине Дољевац“.

Циљеви пројекта су повећање обухвата становништва циљаним прегледом за рано откривање рака дебелог црева, ризика од настанка кардиоваскуларних болести, рано откривање депресије, рано откривање дијабетеса и повећање обухвата становништва систематским прегледима.

Корисници пројекта су око 2.000 одраслих становника  старости преко 18 година који живе у свих 16 насеља. Укључују се и лица која живе у самачким домаћинствима, инвалиди и лица ромске националности. Корисницима се пружају превентивне услуге дефинисане за одређени скрининг, кроз рад тима лекар - сестра. Едукативним радом корисници се упознају са факторима ризика за настанак обољења и начином за њихову корекцију, са посебним акцентом на исхрану и здраве стилове живота као једним од најважнијих фактора који се може повезати са развојем хроничних незаразних болести.

Здрав град – то си ти! Дан здравих градова 20. мај 2020.

Шта је то што једну урбану заједницу чини здравом - питање је на које можемо понудити много одговора, и у том мноштву, скоро је немогуће дати погрешан одговор. 

Utorak, 12 May 2020 10:14

COVID–19 И ДИЈАБЕТЕС

Шта могу учинити људи са дијабетесом и њихови ближњи?
За људе који живе са дијабетесом важно је да предузму мере предострожности како би се избегла могућност инфекције корона вирусом и оболевање од заразне болести COVID–19. Препоруке за понашање током пандемије заразном болешћу COVID–19 koje су већ доступне општој популацији су дупло важније за људе који живе са дијабетесом и све особе које су у блиском контакту са њима.
Држите се следећих препорука:
Престаните са руковањем, љубљењем и грљењем при сусретима. Редовно перите и дезинфикујте руке. Не додирујете лице уколико нисте претходно опрали и осушили руке. Очистите и дезинфикујте све предмете и површине које се често додирују у животном и радном простору. Не делите храну, чаше, пешкире, алате са другим особама. Кашљите и кијајте у лакат или у марамицу, а затим ту марамицу баците у канту, руке оперите или дезинфикујте.
Активно ветрите просторије у којима боравите
Покушајте да избегнете контакт са свима који показују видљиве симптоме респираторних болести као што је кашаљ и кијање.
Размислите да ли можете извршити промене које ће вам помоћи да заштитите себе или своје ближње током пандемије, на пример: избегните непотребна пословна путовања, избегните места и догађаје окупљања већег броја људи, избегните јавни превоз.
Ако сте болесни са симптомима сличним грипу, останите код куће. 
Уколико имате дијабетес:
Припремите се за случај да се евентуално разболите од заразне болести COVID–19.
Обавезно имајте код себе све потребне контакте за случај да вам у тој ситуацији затребају. Обратите додатну пажњу на контролу нивоа шећера у крви. Редовно праћење може да помогне да се избегну компликације изазване високим или ниским нивоима шећера у крви.
Ако имате симптоме сличне грипу (повишена температура, кашаљ, отежано дисање), важно је да одмах консултујете изабраног лекара, односно потражите лекарску помоћ и лечење.
Свака инфекција ће повећати ниво шећера у крви и повећати вашу потребу за течношћу, зато будите сигурни да имате приступ довољним залихама пијаће воде.
Обавезно осигурајте довољне залихе потребних лекова за дијабетес. Добро размислите шта би вам требало уколико бисте морали да будете у карантину на неколико недеља.
Обавезно обезбедите довољно адекватне хране. Будите сигурни да ћете моћи да коригујете нагли пад шећера у крви. Ако живите сами, будите сигурни да се можете ослонити на некога ко зна да
имате дијабетес јер ће вам бити потребна помоћ уколико се разболите. Држите се својих дневних рутина, избегавајте прекомерни рад и спавајте довољно и редовно.
ПРЕПОРУКЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ИНФЕКЦИЈЕ НОВИМ КОРОНА ВИРУСОМ
У ШАЛТЕРСКИМ СЛУЖБАМА
Отварање шалтерских служби треба спроводити фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом у Републици Србији, као и на локалним нивоима, имајући у виду могућност спровођења наведених мера,
важећих прописа и препорука донетих од стране кризних штабова и стручних служби. Организација и спровођење рада шалтерских служби мора бити таква да се на минимум сведе
могућност преношења новог корона вируса.
Вирус SARS-COV-2 (нови корона вирус) се преноси путем капљица из респираторних путева, преко слузокожа и контактом. Да би се смањио ризик од инфекције у шалтерским службама, веома је битна
физичка дистанца, као и исправно чишћење и дезинфекција простора потенцијално контаминираним новим корона вирусом.
Такође, преко шалтера треба обављати само неопходне услуге које није могуће урадити на други начин (електронским банкарством, телефоном, путем Интернета и др.). О наведеном корисници треба дабуду обавештени путем одговарајућих средстава комуникације.
 
ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА ЗАПОСЛЕНИХ
Важно је нагласити запосленима да имају обавезу свакодневног праћења свог здравственог стања и мерења телесне температуре пре доласка на посао. Уколико је измерена телесна температура преко
37°C или се особа осећа болесно, или пак има било које симптоме и знаке болести (не само симптоме и знаке болести респираторних и дигестивних органа), треба да се свом надређеном јави телефоном и да не долази на посао. Подразумева се да се запослени у овој ситуацији обавезно јави и свом изабраном лекару.
Рад шалтерске службе је пожељно организовати двократно, тако да између прве и друге смене буде довољан временски размак који треба искористити за чишћење и дезинфекцију просторије као и да би се избегли блиски контакти радника из две смене.
Рад је потребно организовати са минималним бројем радника (само неопходан) и прилагођавати га у односу на број корисника.
Распоред запослених треба организовати тако да размак између њих не буде мањи од 2 метра. Уколико то није могуће, треба обезбедити физичке баријере од плексигласа или другог пуног материјала који ће делити простор између запослених.
Запослени у шалтерској служби обавезно треба да користи рукавице и маску која прекрива нос и уста. Особље ангажовано на чишћењу треба да носи маску, рукавице и униформу која се редовно мења и
пере у топлој води, а затворена обућа се подразумева. 
Прање руку запослених треба спроводити сваки пут након скидања заштитне опреме.
 
ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА ЗАПОСЛЕНИХ СА СТРАНКАМА
Приликом доласка корисника услуга, треба успоставити процедуру контролисаног уласка у објекат како се не би стварала гужва и да би се обезбедила препоручена дистанца од 2 метра. Организацију улаза корисника у објекат врши запослено лице у одговарајућим интервалима и сходно прописаној дистанци. Запослени на улазу носи маску и рукавице а пожељно је и да корисници носе маску при доласку на шалтер.
Неопходно је ограничити број странака које истовремено бораве у објекту. Максимални број корисника које могу истовремено боравити у објекту зависи од површине која је предвиђена за кретање странака тј. нето-површине (површина објекта умањена за површину коју заузимају намештај и остала опрема постављена у објекту). Највећи број корисника који може истовремено боравити у објекту одговара нето-површини у квадратним метрима подељеној са 5. Ако је тешко одредити нето-површину, највећи број корисника који истовремено сме да борави у објекту израчунава се тако што се бруто-површина подели са 10. Дозвољено је да 20 особа борави у просторији од 100 м². Уколико се у објекту налази максимално дозвољен број корисника, улазак наредне особе је могућ тек кад један од корисника изађе.
Уколико већ не постоји, потребно је уградити заштитну преграду на шалтеру од плексигласа, која ће физички одвојити запослене од корисника.
У поступку наплате услуга треба фаворизовати бесконтактно плаћање платним картицама (корисник прислања своју картицу аутомату за очитавање, без додиривања исте од стране запосленог). Уколико
се услуга ипак плаћа готовином, неопходна је дезинфекција рукавица запосленог након сваке наплате, а пре било које друге радње.
Све папире треба уклонити са шалтера.
Путеве за кретање корисника и запослених треба пажљиво испланирати и евентуално обележити.
 
ЧИШЋЕЊЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЈА
У целом објекту, a посебно на шалтерима треба појачати мере чишћења и дезинфекције и стално их надзирати.
Пре доласка корисника услуга, у паузама између две смене и на крају радног дана, простор треба најпре добро проветрити свежим ваздухом у трајању од најмање једног часа, а затим детаљно опрати
неутралним детерџентом, тј. сапуном и водом и потом дезинфиковати средством против вируса. У периоду опасности од новог корона вируса не треба користити клима уређаје, већ искључиво природан проток ваздуха, евентуално са појачивачима циркулације. Централни системи вентилације, који раде на принципу извлачења ваздуха (као што су у тоалетима и кухињама), су безбедни за употребу. Системе централне климатизације са рециркулацијом ваздуха не треба користити.
Процес чишћења почиње од најчистијих подручја, па се премешта ка најпрљавијим. За чишћење  различитих површина се мора користити одвојена опрема, нпр. посебан сет опреме за чишћење санитарног чвора и посебан сет за лавабо. Најбоље је употребљавати једнократну опрему за чишћење.
За дезинфекцију треба користити препарате са декларацијом као нпр. 0,5-1% раствор натријум-хипохлорита (варикина) и пратити упутства произвођача. За површине које могу бити оштећене хлорним препаратима користе се производи на бази етанола (најмање 70%). Да би се ефикасно убио вирус, површина са дезинфекционим средством мора остати влажна најмање 10 минута.
Дезинфекцију радних и манипулативних површина спроводити најмање на свака 2 сата током рада. Кваке и рукохвате на вратима, као и све површине за које се уочи да их странке или запослени често
додирују (пултови, прибор за писање итд) треба што чешће (отприлике на 1 сат) брисати дезинфицијенсом на бази 70% алкохола или брисати упијајућом крпом намоченом у 0,5-1% раствора
натријум-хипохлорита (варикина).
Запосленима и корисницима морају бити доступни дезинфицијенси за руке. На улазу у објекат треба поставити сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством тзв. дезобаријеру и дозере за обавезну дезинфекцију руку при уласку у објекат и јасно истакнути обавештење о обавези дезинфекције руку. Обезбедити и дозере за дезинфекцију руку у санитарним чворовима.
Наведене препоруке ће се у складу са одлукама Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације, стањем на терену и фазном приступу у организацији рада шалтерских служби
прилагођавати и по потреби допуњавати или мењати.
Utorak, 12 May 2020 09:28

Saveti - opšta higijena i Covid 19

 

САВЕТИ ЗА ОПШТУ ХИГИЈЕНУ

Обезбедити доступност здравствено безбедној води за пиће Обезбедити услове за хигијенско прање руку (довољан број места са текућом исправном водом, дозаторима сапуна, дезинфекционим средствима и папирним убрусима) Обезбедити дезинфекционе баријере (испред улаза у објекте, санитарне просторије и кухиње поставите отираче натопљене дезинфекционим средством) Обезбедити хигијенску диспозицију отпада Обезбедити проветравање просторија више пута дневно са одржањем оптималне температуре просторија Избегавати конзумирање сирових или недовољно термички обрађених намирница животињског порекла Повећати конзумирање хране богате витаминима уз темељно прање воћа и поврћа; повећати унос течности Чистити, прати и дезинфиковати више пута дневно: санитарне просторије, ходнике, радне просторије и површине, гелендере, кваке, електронске уређаје који долазе у контакт са рукама… Обезбедити одговорно лице у објекту за спровођење интерног надзора чишћења, са евиденционом листом извршења Пооштрити мере дезинфекције посуђа, прибора, намештаја и подова у објектима за производњу животних намирница, кухињама, здравственим установама, предшколским установама, школама, интернатима и установама социјалне заштите Придржавати се мера личне хигијене

Petak, 27 March 2020 07:03

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

 

  Услед увођења ванредног стања на територији Републике Србије због пандемије Корона вируса а у циљу превенције и спречавања ширења вируса обавештавају се пацијенти о раду службе за здравствену заштиту деце:

 

за време ванредног стања прегледи здраве деце и услуге:

 

- вакцинација по календару вакцинације,

 

- прописивање хроничне терапије

 

- контролни прегледи за децу у случају прећења поремећаја 

 

обављаће се искључиво по претходном заказивању у објекту здравствене станице у Пуковцу на следеће бројеве телефона:

 

018/813-107 од 07:00 до 15:00 часова

 

и  непрекидно 24 часа на бројевима:      

  

018/870-219,              063/8459644,               060/5656477,                                   064/2571987,                                062/502172.

 

 

 

Остале услуге службе за здравствену деце и школске деце и прегледи болесне деце ће се обављати у просторија наведене службе у објекту Дома здравља у Дољевцу.

Četvrtak, 19 March 2020 21:12

Obaveštenje za pacijente

Usled uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog pandemije korona virusa, a  cilju prevencije i sprečavanja širenja virusa obaveštavaju se pacijenti da sve infomacije o lečenju i terapijama mogu dobiti pozivom na sledeće brojeve telefona:

Dom zdravlja ,,Doljevac" u Doljevcu

24 časa neprekidno

018/870-124,    018/870-219,      063/1073307,      062/8053922,

063/1073316,      062/8053907,       063/8614881,     063/1077703

e-mail: dzdoljevac@ptt.rs

Ambulanta Malošište - 018/4815-310 u periodu od 08:00 do 15:00 časova

Ambulanta Pukovac - 018/813-107 u periodu od 08:00 do 15:00 časova

Ako imate osnova za sumnju da ste zaraženi korona virusom, prvo i osnovno je da pozovete ovaj broj telefona:

060/4119416

(dežurni epidemiolog Instituta za javno zdravlje Niš)

Za sve socijalne potrebe pozvati Centar za socijalni rad Doljevac na sledeće brojeve:

do 14:00 časova 018/870-072, a od 14:00 časova 063/472-409

Crveni krst - od 07:00 do 15:00 časova 018/870-079, a u slučaju izuzetne potrebe 060/6151706

 

Page 1 of 3